Oznacevanje stopnic

Za označevanje stopnic priporočamo naše protidrsne trakove s katerimi ugodite vsem zahtevam.
– da ne drsijo
– da so jasno označene

In sicer v PRAVILNIKU o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih, v katerem v 56. členu piše, da stopnice nesmejo drset, oz če drsijo jih je potrebno oblepiti s trakovi proti drsenju in pa zakonu o označevanju stopnic. Po zakonu o označevanju morajo biti trakovi širine vsaj 5cm.

Na voljo imamo 3 vrste proti drsnih trakov za označevanje stopnic:

  • Standardni – bolj grobi (se uporabljajo za notranjo in zunanjo uporabo. Imajo zelo visok koeficient trenja (proti drsnost) in so zelo trpežni. Pohodna površina je iz aluminijevega oksida (kot brusni papir) Priporočamo za vse stopnice, kjer se hodi s čevlji)
  • Prožni – bolj gladki (priporočamo za notranjo uporabo. Primerni so tudi za površine, kjer hodimo bosi ali s copati. Pohodna površina je iz PVC-ja s protidrsno teksturo. So enostavni za čiščenje
  • Prilagodljivi (se uporabljajo za rebrasto (solzice, …) pohodno pločevino. Za razliko od standardnih in bolj gladkih niso samolepljivi in jih vtremo v površino s pomočjo plastičnega kladiva

Katero barvo izbrati?
Večinoma se za označevanje stopnic uporablja rumena, flourescentno rumena ali rumeno/črna barva trakov. Na stopnicah je potrebno ustvarit kontrast – da je dobro vidna. Npr. za rumene stopnice je potrebno izbrati barvo, ki je dobro vidna.

Katere barve so na voljo?
– Standardni (rumena, siva, črna, modra, zelena, …)
– Prožni in ostali bolj gladki (rumena, črna, bela, siva, …)
– Prilagodljivi (rumena, rumena/črna, črna)

Stopnice je možno označiti tudi z našimi označevalnimi trakovi. V kolikor se odločite za označevalne trakove priporočamo, da pohodno ploskev označite s PermaSafety ali PermaSafety Route, ki imajo proti drsno teksturo. Možno je pa uporabiti tudi naše standardne označevalne trakove.